Esquerres per la Independència a Santa Coloma de Gramenet

Esquerres per la Independència va celebrar, el passat divendres 16 de juny, un acte a Santa Coloma de Gramenet amb el títol Per la República dels drets socials.

La plataforma que agrupa els partits, sindicats, organitzacions i entitats de l’esquerra sobiranista fa una aposta per portar la campanya pel Sí al Referèndum de l’1 d’octubre a aquells barris i ciutats on l’Independentisme és menys present i té menys força.

L’acte que va comptar amb la presència del diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián, nascut al barri del Fondo de Santa Coloma, la colomenca i diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Gabriela Serra, el regidor de la ciutat per SOM Gramanet Oriol Corral i el membre d’EUiA Francesc Matas va centrar-se a explicar que el referèndum no és un objectiu en si mateix, sinó una eina per construir un nou país que tingui en la defensa dels drets socials l’eix vertebrador.
ExI santako
Com diuen des de la plataforma:

«La República Catalana és un projecte per a l’apoderament de les classes populars i per a construir una societat radicalment democràtica, amb justícia social i igualtat. Tenim la certesa que el referèndum i la República Catalana només s’aconseguiran si el poble català es manté mobilitzat i organitzat. L’esclat i l’avenç del procés independentista no hauria estat possible sense les desenes de milers d’activistes que treballen de manera constant per aquest futur superador de totes les desigualtats i injustícies.»

El primer ponent en intervenir, després de la introducció del presentador de l’acte Chema Corral, va ser Francesc Matas que va defensar la necessitat d’exercir la sobirania mitjançant un referèndum, entès com a l’eina universalment acceptada per expressar la voluntat popular. Va remarcar la necessitat de ser resistents com a poble davant els atacs d’un Estat demofòbic que vol impedir per tots els mitjans l’exercici de la sobirania i la democràcia.

Després va ser el torn de Gabriel Rufián que va celebrar el fet de poder fer un acte a la ciutat que considera casa seva. La seva intervenció va començar destacant que el procés d’autodeterminació no era per canviar una bandera per un altre, la independència de Catalunya i el procés constituent són una oportunitat per l’apoderament de les classes populars. La República no és una oportunitat ni pels bancs ni les elits, sinó per aquells que més pateixen la desigualtat social que genera un Estat i un sistema socioeconòmic corrupte i caduc. Rufián va acabar amb una interpel·lació als demòcrates disposats a defensar l’exercici de la sobirania i els va instar a no posar-se de perfil davant el referèndum de l’1 d’octubre i treballar amb tenacitat per garantir l’exercici del dret a decidir.
rufi
Seguidament va ser el torn de Gabriela Serra que va començar destacant el paper de veïns de ciutats com de Santa Coloma que durant els primers anys de democràcia van demostrar que la conquesta de drets es fa mitjançant la mobilització i les lluites socials. Va reivindicar que la sobirania no s’ha de demanar, s’ha d’exercir i que l’única via per construir un país des de les esquerres és construint la República Catalana independent. L’única via per obrir un procés constituent és la victòria del Sí al referèndum.

Per tancar l’acte va prendre la paraula Oriol Corral que va defensar el paper profundament progressista i transformador del procés d’independència davant les acusacions d’alguns de dir que és un procés gestat i dirigit des de les elits. Corral va dir que és la burgesia catalana la que està contra el procés i la que s’ha posicionat sempre el costat de l’estat i en contra de la democràcia. Va reivindicar la fortalesa d’un poble mobilitzat massivament que defensa una república per transformar la societat i construir un model basat en la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

 

 

 

About the Author: esquerresxsisi