Comunicat d’Esquerres per la Independència -11 de juliol de 2017-

El proppassat dissabte, dia 8, es va reunir a Terrassa  la Coordinadora Nacional de Catalunya en Comú que va resoldre que el Referèndum d’autodeterminació convocat per l’1 d’octubre vinent no reuneix les condicions per ser considerat com a referèndum i per tant li nega tot caràcter vinculant. Tanmateix,  es concedeix a la convocatòria el qualificatiu de mobilització ciutadana pel dret a decidir enfront de la negativa al diàleg i la repressió exercida pel Partit Popular. Fou aprovat per un 75 % dels assistents.

La decisió es prengué després de desestimar la petició d’un sector a no participar-hi de cap manera i a quedar en minoria (25%) els qui volien fer-ho amb plena vinculació dels seus resultats.

En definitiva, es desacredita el Referèndum d’autodeterminació rebaixant-lo  a la consideració  de consulta popular semblant a la del 9-N encara que vegi incrementat  el seu grau de participació.

Esquerres per la Independència entén el procés constituent com un avenç cap a l’aprofundiment de la democràcia política, econòmica i social del nostre poble i en el que la lluita nacional i la lluita pels drets socials van inextricablement unides.

Per nosaltres, la realització del Referèndum d’autodeterminació, en la via de la independència i la República catalana, es clau en el reconeixement dels nostres drets nacionals i socials. Drets que es veuran reflectits en la Constitució de la República que recollirà els mandats de la ciutadania expressats en el marc d’un ampli procés de debat i participació del nostre poble.

No hi ha canvi profund de la realitat política i/o social sense lluita ni sense contradiccions. No hi ha procés d’emancipació que compti amb el suport o l’aquiescència dels opressors. Negar això no correspon a les esquerres. No hi ha mai “garanties suficients” en un procés d’emancipació. I el nostre ho és.

El referèndum que se’ns proposa es doblement vinculant, perquè no sol es comprometen els convocants a aplicar el seu resultat sinó que, en cas de que el resultat sigui negatiu, s’obliguen per llei a dissoldre el Parlament i a convocar noves eleccions autonòmiques.

De la lectura de la Llei de convocatòria  es desprenen  les mateixes garanties que en qualsevol contesa electoral, cosa que no es pot dir del referèndum que va donar per bona la constitució espanyola de 1978 que avui els poders espanyols esgrimeixen com a intocable. Desitgem fermament que amb la seva acció parlamentaria els companys que participen en Catalunya en Comú contribuiran a que sigui així.

I, per últim , serà efectiu perquè tots el politics amb responsabilitat en les administracions públiques  contribuiran a que els ciutadans puguin votar amb tota normalitat. Volem fer, en aquest punt, especial esment dels responsables politics de la nostra capital, Barcelona, i de les altres grans ciutats, que, sens dubte, esmerçaran tot el seu esforç  perquè puguem votar com sempre i en els llocs de sempre.

Esquerres per la Independència dóna tot el suport a la convocatòria del Referèndum d’autodeterminació que s’anuncia per l’1 d’octubre i farem tots els esforços possibles perquè el resultat sigui favorable a la Independència i a la República catalana.

Catalunya, 11 de juliol de 2017.

Esquerres per la Independència.

About the Author: esquerresxsisi